Tja, wij zijn er niet zo van maar kennis van tafeletiquette -oftewel hoe hoort het eigenlijk bij formele gelegenheden?- kan je nog wel eens van pas komen. Want een chique diner bijwonen of zelf organiseren….misschien komt het ooit zover. Dus onder het motto: ‘Je kunt er beter mee verlegen zitten dan óm verlegen zitten’, hebben we ze even voor je op een rijtje gezet…..You never know!

Tafel dekken

Voor het dekken van de tafel bestaan standaard regels. Die je bij ieder diner met een officieel of feestelijk tintje kunt gebruiken. Een stappenplan voor de perfecte tafeldekking:

Aankleding

Start met een lege tafel en kleedt deze aan met een (chique) tafelkleed, passend bij de gelegenheid. Kijk hierbij naar kleur, ontwerp en de totale uitstraling van het kleed. Houdt ook bij het kiezen van het tafelkleed rekening met de servetten, tafellopers en eventuele placemats. Deze dienen allemaal bij elkaar te passen, qua stijl en qua (contrasterende) kleuren. Na het neerleggen van het tafelkleed kun je gelijk de tafellopers en placemats op hun plaats leggen.

Borden

De volgende stap is het neerleggen van de borden. Zet de borden in het midden van elke zitplek. Het eerste bord dat je plaatst is een onderbord of het bord voor het hoofdgerecht. Zorg ervoor dat de borden netjes tegenover elkaar staan, en houdt een vingerbreedte afstand van de tafelrand.

Op het onderbord worden de borden of kommen in chronologische volgorde geplaatst voor de gerechten die opgediend worden. Links boven het bord kan eventueel een klein bordje worden neergezet bestemd voor een voorafje zoals een broodje of een salade.

Bestek

Na het plaatsen van de borden kan het bestek, ook wel ‘couvert’ genoemd, worden ingedekt. Bij het bestek dek je altijd van buiten naar binnen. Je begint dus met het bestek voor het laatste gerecht en eindigt aan de buitenkant met het bestek voor het voorgerecht. Hoe simpel! Nb: de karteltjes van de messen naar binnen!

Maarrr… het bestek voor het toetje ligt niet naast het bord, maar horizontaal bóven het bord. Indien je hier een mesje voor nodig hebt, ligt het snijvlak naar links met de kartels naar beneden, naar het bord toe dus. Indien je een vork en lepel nodig hebt voor je toet.. ehh dessert, ligt het heft van de vork naar rechts en daarachter de lepel met het ‘snijvlak’ naar rechts. Een ezelsbruggetje? Moet Veel Leren (Mes, Vork, Lepel).

Voorgerecht (klein formaat)

– Mes- Lepel- Vork

Hoofdgerecht (groot formaat)

– Mes- Lepel- Vork

Dessert (klein formaat)

– Dessertmes- Dessertlepel- Dessertvork

Optioneel

– Koffielepels/theelepels- Taartvorkjes- Visvork- Sauslepels- Opscheplepels- Slakkentang

Het indekken van bestek werkt als volg:  de vorken worden aan de linkerkant van het bord neergelegd, en de messen en lepels aan de rechterkant van het bord. Het bestek wordt van binnen naar buiten gedekt, het bestek voor het hoofdgerecht ligt dus het dichtst bij de borden. Het lemmet van het mes ligt aan de kant van het bord.

Glasservies

Het eerste glas (waterglas) wordt gedekt rechtsboven van het bord, precies boven het mes voor het hoofdgerecht. Een rode wijnglas wordt rechts van het waterglas geplaatst, deze komt iets dichter bij de tafelrand te staan. Een tweede (witte) wijnglas kan linksboven het eerste glas worden neergezet, zodat de glazen diagonaal staan opgesteld. Een tweede optie is om deze ook rechtsboven het rode wijnglas glas te zetten. Het witte wijnglas staat dan qua afstand tot de tafelrand gelijk aan het waterglas. Hierdoor ontstaat als het ware een driehoek.

Servetten

Servetten worden links van de vorken geplaatst. De servetten kun je simpel houden of tot een kunstwerkje vouwen. Nog tips nodig?   http://www.roterochs.de/nederlands/servettenvouwen. Ook kun je nog gebruik maken van een servetring om de servetten te presenteren.

Tafelaccessoires

Tot slot worden de laatste tafelaccessoires op tafel gedekt  zoals peper en zout stel, kandelaars en kaarsen. Stap 5: tijdens het diner

En hoe gedraag je je dan??

•Je begint pas met eten en drinken totdat de gastvrouw of heer heeft aangekondigd dat u mag beginnen.

• Slurpen, smakken en praten met een volle mond zijn uiteraard uit den boze.
• Als het eten erg heet is, kun je beter even wachten. Blazen is namelijk not-done.
• Netjes rechtop zitten en niet met de ellebogen op tafel steunen, behalve tussen de gangen door. Als u even niet eet, leg dan uw handen in uw schoot of leun alleen met de polsen op de rand van de tafel.

• Als je van tafel wilt excuseer je jezelf altijd.

Als je gaat zitten sla je je servet open en leg je het op je schoot. De gastvrouw/-heer (jij!) heft als eerst het glas en klinkt op de gelegenheid. Uiteraard houd je je wijnglas aan de steel vast om vetvlekken op het glas te voorkomen.

Tijdens het eten dien je, ja echt, geen lichamelijk contact met je buren te hebben. Dus handjes thuis, dames! Als je niet eet, ga je niet met je handen over elkaar zitten, maar houd je ze op schoot of leg je je polsen op de rand van de tafel. Ook ellebogen mogen alléén op de tafel tussen de gangen door, als de borden al zijn opgehaald.

Als je met een klein gezelschap bent, schep jij als gastvrouw/-heer op. In een groter gezelschap mogen de gasten zelf hun bordje vullen.

Als je even nog een soort van gezellig wilt kletsen, kan dit ook niet zomaar. Nee, nee! Je legt dan namelijk eerst je mes en vork in ‘ruststand’; het bestek ligt kruislings op het bord. Let op: je mes ligt onder en daar overheen, met de tanden naar beneden, ligt je vork.

Tenslotte, als je klaar bent met eten leg je je mes en vork naast elkaar van rechtsonder naar linksboven op het bord. (mes boven, vork daaronder)

——————————————————————————————

En zo zijn er nog honderden regeltjes te vinden wat betreft tafel etiquette. Wat ons betreft: Have a nice dinner and enjoy!